woensdag 13 januari 2010

Imagomuziek gaat het helemaal maken

Imagomuziek wordt het Woord van 2010. Tenminste, ik ga daar mijn best voor doen. Wat 'ontvrienden' kan, dat kan 'imagomuziek' ook. Bovendien heb ik het gecheckt: het woord imagomuziek bestaat nog niet. En dat terwijl 'ontvrienden' (ontvrinden?) al in de zeventiende eeuw gebezigd werd.

Wat is nu imagomuziek? Imagomuziek is precies wat het woord doet suggereren, imagovormende muziek. Dus niet muziek die je draait, omdat je het zo mooi vindt (al kan dat natuurlijk ook), maar muziek die je draait om jezelf een bepaald imago aan te meten. Vaak gaat dit gepaard met de aanwezigheid van anderen die de muziek waar jij naar luistert, kunnen horen.

Stel, je zit in de trein op weg naar huis. Het is druk in de coupé en er wordt flink gepraat. Maar boven al die gesprekken uit, hoor jij één duidelijk geluid: het gebonk van de MP3-speler van een jongen. Boos kijk je in de richting van deze... inderdaad: aso. Op basis van de muziek en vooral op basis van hoe deze muziek gedraaid wordt, heb je al een beeld gevormd over deze jongen. De jongen heeft zichzelf dankzij zijn muziek een imago aangemeten: imagomuziek.

Imagomuziek kun je natuurlijk ook in je voordeel gebruiken. Stel: je hebt het gevoel dat je bij je collega's niet als bijzonder intellectueel wordt ervaren (al dan niet terecht), dus kom je op een dag extra vroeg op het werk met een radio die je net hard genoeg op Radio 4 aanzet dat je collega's de klassieke muziek kunnen horen als zij binnenkomen. Aangezien klassieke muziek over het algemeen wordt geluisterd door mensen met een bovengemiddeld IQ, en aangezien je collega's zichzelf graag tot die groep rekenen en dit dus ook weten, zullen zij als zij binnenkomen denken: 'Goh, die collega is zo dom nog niet.' Wederom heeft imagomuziek haar doel bereikt.

Na Twitter, Hyves, Facebook en LinkedIn is het nu de beurt aan imagomuziek om mensen te helpen bij hun sociale contacten. Altijd al stiekem verliefd geweest op dat meisje of die jongen? Ga er eens in de buurt zitten en draai net even iets te hard die muziek waarvan je weet dat zij of hij hem ook zo mooi vindt. Grote kans dat er vlug een gesprek wordt begonnen.

Imagomuziek gaat het helemaal maken. Maar zoals elk buzzwoord heeft ook imagomuziek flink wat reclame nodig. De opdracht voor dit jaar luidt dan ook: draai flink wat imagomuziek en profiteer van al het goeds dat het kan brengen.

Imagomuziek: spread the word!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten